makaleler
 Korozyona uğrayan tanklar sızıntıya yol açabilir. - 20.09.2010

Soru : Şirketiniz hangi konularda faaliyet gösteriyor ?

Cevap : Merkezi Velaux /Fransa’da bulunan Socomex Fransa’nın “ Patent ve Lisans Anlaşması “ ile % 100 türk sermayesi ile kurulan  Socomex Türkiye, petrol sektöründe yerli ve yabancı Akaryakıt istasyonu bayilerine yer altı tankı testi,tank temizliği ve tank cidarlama uygulamaları konusunda hizmet vermektedir.

Özellikle tank değişimine gerek bırakmayan tank kaplaması uygulamasıyla Socomex Türkiye , yer altı akaryakıt tankı bakımı ve güvenliğine yeni bir yaklaşım getirmiştir.

Yer altı tanklarının değiştirilmesi prosedürü ile mukayese edildiğinde cidarlama uygulaması, akaryakıt satışının daha az kesintiye uğramasını sağlar. Mevcut  tüm çelik ve fiberglas tanklara uygulanabilir. Tek ve çift cidarlı uygulama sızdırmazlık seviyesini yükseltir. Sonuç olarak akaryakıt istasyonu bayileri , çevreci, hızlı, ekonomik ve güvenli bir teknolojiden faydalanır

 

Soru : Cidarlama uygulamasını nerelerde gerçekleştirdiniz ?

Cevap : Uyguladığımız sistem yurdışında ve yurt içinde bir çok petrol şirketi tarafından onaylanmış bir sistem olup İstanbul, İzmir ve Ankarada çeşitli uygulamalarımız oldu ve istasyon yetkilileri yapmış olduğumuz uygulamadan çok memnun kaldılar.

Yurtdışında ise Mısır ve Ugandada tank kaplaması uygulamalarımız oldu, Etopya ve bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile de ciddi temas içerisindeyiz. Kalite ve Profesyonel yaklaşımımızı türk şirketi olarak Afrikaya taşımamız bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Şirketimiz daha çok yeni 1 yıllık bir şirket ancak Socomex Fransanın 30 yıllık tecrübesi ile birleşince ulaşılması çok zor bir tecrübe ortaya çıkıyor.

 

Soru : Bu konuda Avrupa ve Amerikada uygulama yapılıyor mu ?

Cevap : Bu konuda ABD ve Avrupanın bir çok ülkesindeki kanunlar yer altı tankları ile ilgili ciddi yaptırımlar ve zorunluluklar mevcut olup heryıl yüzlerce tankta temizleme ve cidarlama uygulamaları yapılmaktadır.

 

Soru : Türkiyedeki kanunlar bu konuda zorunluluk getirmiyor mu ?

Cevap : 1990 yılından itibaren Türkiye ‘de çevresel konularda ciddi ilerleme kaydedilmiş , reformlar yapılmış, kanunlar çıkartılmış ancak toprak ve yer altı su kirliliğini engellemek için halen yapılması gereken bir çok düzenleme bulunmaktadır. Yapılacak olan düzenlemelerin endüstrilere göre değerlendirilmesi ve biran önce hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Akaryakıt satış istasyonlarındaki akaryakıt tanklarının ve diğer tesislerdeki  petrol ve tehlikeli kimyasallar içeren yeraltı depolama tanklarının zamanla korozyona uğraması sonucunda toprağa büyük miktarlarda petrol sızıntısı olmakta ve bu durum yangınlar ve patlamaların yanı sıra petrolün yeraltı sularına karışması ve  toprağı kirletmesi sonucu çevre kirliliği yaratmakta ve  insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Özellikle yer altı suyunun evsel amaçlı kullanıldığı yerleşim bölgelerinde tank sızıntıları daha da büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Ülkemizdeki bir çok istasyon, maalesef akaryakıtların toprağa ve yer altı sularına karışmasını engelleyememektedir.

 

Soru : Peki bu konuda alınması gereken tedbirler sizce nelerdir ?

Cevap : Bayi ve tank ile ilgili çalışma yapacak kişiler yer altı tankında ve borularında sızıntı olup olmadığının kontrol edilmesini mümkün kılan bir sisteme sahip olmalıdır. Akaryakıt depolanan tüm mevcut ve yeni yer altı depolama tankı sistemlerinde  düzenli kaçak kontrolü yapılmalı ve yerleşimi, kalibrasyonu, uygulaması ve bakımı imalatçının talimatları doğrultusunda olmalıdır.

Bu kaçak kontrolü; 

iki cidar arasındaki boşluğun kontrolü ( çift cidarlı tank ) , otomatik tank seviye kontrol cihazıyla,  yer altı suları yüzeyindeki sıvıların gözlenmesi, SIR istatistiksel stok takip yöntemleri , sızdırmazlık testleri gibi yöntemlerle yapılabilir.

tüm makaleler
Tasarım Grup | Duygu AĞIRAL'ın katkılarıyla  |  XHTML 1.0 | CSS 2.1  |

ORAK Proje Yönetimi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. - Akaryakıt, danışmanlık, Akaryakıt İstasyonları, Petrol Sektörü, LPG danışmanlık, Proje Kontrolü, ISIG Eğitimleri, SEÇ Eğitimleri, SEÇ-G Eğitimleri, ISEÇ Eğitimleri, Emniyetli Çalışma, Akaryakıt İstasyonu Teknik Eğitimleri, LPG proje hizmetleri, Akaryakıt istasyonu proje hizmetleri, Müteahhit akreditasyonu, Müteahhit Yeterlilik, Müteahhit Ön yeterlilik, Müteahhit Emniyet Pasaportu, Safety, ISO 9001, OHSAS 14001, Akaryakıt İstasyon Ruhsatı, Akaryakıt İstasyon Yönetmeliği, Saha Betonu, TSE 12820, TSE 11939, Kaza Nedenleri, Kaza Önlemleri, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Mevzuat, Mevzuatlar, Akaryakıt İstasyon Mevzuatları, Müteahhit Yeterliliği, Müteahhit Eğitimi, Tank Kaplaması, Tank Cidarlaması, Akaryakıt Tank Temizliği, Akaryakıt Tank Cidarlaması, Akaryakıt Tank Kaplaması, Akaryakıt Tank Tamiri, NEBOSH International General Certificate, NEBOSH, NEBOSH Uluslararası Sertifika Egitimi, NEBOSH İş sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, NEBOSH Training, NEBOSH IGC, NEBOSH Eğitimi, IOSH Managing Safely, IOSH Egitimi, IOSH İş Sağlığı ve Güvenliği